Clemente Saquella założył firmę w 1856 r, w Abruzzo, w centralnym regionie Włoch położonym nad Morzem Adriatyckim. Dzisiaj wielopokoleniowa tradycja jest kontynuowana przez Enrico Saquellę, jego syna Arnaldo oraz córki Ilarię i Biancę.
Członkowie naszej rodziny są nie tylko zaangażowani w zarządzanie spółką, ale także od najmłodszych lat wychowują się w tzw. "kulturze włoskiego espresso", zyskując specjalistyczną wiedzę dotyczącą sztuki wypalania kawy. Formuły i przypisy na wszystkie klasyczne mieszanki stanowią rodzinny sekret i są konsekwentnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Respektując mądrość przodków, teraźniejszość budujemy także w oparciu o badania nad nowymi produktami. W ten sposób łączymy tradycję z oczekiwaniami współczesnych miłośników kawy.
Podejmując strategiczne decyzje, zawsze kierujemy się niezmienną filozofią naszej firmy - fundamentalnym podejściem do jakości. Dążymy do zabezpieczenia najwyższej jakości procesów na wszystkich etapach produkcji - począwsze od starannego wyboru miejsca pochodzenia ziaren kawy, poprzez uważne ich wypalanie, komponowanie mieszanek, na innowacyjnych systemach pakowania kończąc. Dzięki temu jesteśmy marką cenioną na całym świecie za wysoką jakość oraz wyśmienity i unikalny smak naszego espresso. Nasze kompozycje Arabiki oraz Arabiki z Robustą komponowane są z dziesięciu różnych rodzajów kawy pochodzących z pojedynczych miejsc upraw (tzw. single origin coffees). Wszystko po to, żeby każdy miłośnik kawy odnalazł wśród produktów Saquella swój ulubiony smak.
Zdaniem Enrico Saquelli "za smakiem każdej naprawdę dobrej filiżanki kawy kryje się jakość ziarna. Nie chodzi o wybór pomiędzy Arabiką a Robustą - ważne są naturalne właściwości surowca, procentowa zawartość w ziarnie tłuszczów i olejków oraz temperatura przetwarzania. Dlatego wykorzystujemy tylko tę kawę, której pochodzenie znamy, którą wcześniej osobiście widzieliśmy, wyselekcjonowaliśmy, przetestowaliśmy podczas kiperskiej degustacji i precyzyjnych testów laboratoryjnych".